J. MEDVEĎ: Výstavbu nádrže v Tichom Potoku treba posudzovať v širšom kontexte

04.05.2010 Sabinov

Tichý Potok 4. mája (TASR) – Minister životného prostredia Jozef Medveď dnes navštívil lokalitu vo Vojenskom výcvikovom priestore Javorina, kde sa uvažuje o vybudovaní vodárenskej nádrže Tichý Potok, ktorá by mala byť ...
Obyvatelia okolitých obcí na hranici Sabinovského a Levočského okresu s výstavbou takejto nádrže nesúhlasia.
Odporcovia projektu si navyše myslia, že proces hodnotenia plánovanej výstavby priehrady, ktorý znovu spustila Vodohospodárska výstavba š.p. Bratislava, nie je v súlade s platnou legislatívou. Podľa starostky Tichého Potoka Ľubice Džugánovej dlhoročné neriešenie tohto problému okrem iného spôsobuje neistotu aj v oblasti plánovania sociálno-ekonomického rozvoja.
Obyvatelia očakávajú, že minister tento zámer zastaví. Ten dnes uviedol, že ide o veľký projekt s nadregionálnym významom a neosobuje si kompetenciu, aby povedal, že sa stavať nebude.
\"Samozrejme, že sa musia rešpektovať záujmy obci, dotknutých osôb, ale treba vidieť tento problém v širšom spoločenskom kontexte rozvoja nielen tohto, ale aj územia v rámci Prešovského, respektíve Košického kraja, \" povedal Medveď. Dodal, že požiada predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka, aby zaujal stanovisko k socio-ekonomickému rozvoju v tomto regióne, osobitne k tomuto územiu a to nielen v kontexte so zdrojom pitnej vody.
Minister pripustil, že za dlhé obdobie posudzovania mohlo dôjsť k opomenutiu niektorých skutočností. Podľa neho existuje alternatíva a v prípade, že došlo k pochybeniam pri hodnotení vplyvov na životné prostredie, tak dá vypracovať novú EIA-u.
Vedúci odboru investícií Vodohospodárskej výstavby Ján Hrnčiš dnes konštatoval, že prípravou výstavby tohto diela ich poverila vláda SR v roku 1992. Tento proces však nebol dotiahnutý do konca vzhľadom na dve rozdielne bilancie potrieb pitnej vody a bol dočasne pozastavený. Neskôr stavebný zámer aktualizovali a následne bola vypracovaná v zmysle nového procesu EIA dokumentácia na posudzovanie vplyvov na životné prostredie, ktorú odovzdali na ministerstvo v roku 2006.
\"S ministerstvom bolo dohodnuté, že celý proces vzhľadom na to, že sa začal podľa zákona z roku 1994, tak podľa tohto zákona bude aj dokončený, \" povedal Hrnčiš a dodal, že je to v súlade s legislatívou. Zdôraznil, že bolo dohodnuté aj to, že správa o hodnotení bude mať taký rozsah, aby vyhovovala aj novému zákonu z roku 2006.
Predseda MVO Ľudia a voda Michal Kravčík investorovi vyčíta, že nová dokumentácia nereflektuje na najnovšie poznatky o nevhodnosti geologického prostredia a vychádza zo starších analýz. Za posledných päť rokov vraj boli na tomto území zmapované rozsiahle jaskynné priestory.
Džugánová zdôraznila, že obyvatelia sa obávajú aj možného vzniku havárie, pretože priehradný múr by mal stáť približne 600 metrov nad obcou.
 

Vyberte región